profile-avatar

Jeroen van Wijngaarden.

Tweede Kamerlid
J&V Veiligheidshuizen, Wetboek van strafrecht, Wijziging wetboek van strafvordering, Wet wapens en munitie, Uitlevering, Strafhof, Berechtiging ambtsmisdrijven ministers en Kamerleden, NFI, Contact kerkgenootschappen, Raad voor de rechtspraak, Juridische beroepen, Rechtsbestel, Rechtsbijstand, Slachtofferhulp, Sanctiebeleid, Justitieel jeugdbeleid, Aanpak recidive, Uitvoeringsketen strafrechtelijke beslissingen, preventie, Wet rechtelijke organisatie, Verbod verenigingen en financiering, Dienst Justis, CJIB, Raad strafrechttoepassing en jeugdbescherming, Raad Kinderbescherming; J&V MH17; Parlementaire ondervraging Kinderopvangtoeslag

Jeroen van Wijngaarden werd in 1978 geboren in Amsterdam. Daar woont hij samen met zijn vriend en de helft van de tijd ook met hun zoontje, over wie ze een co-ouderschap hebben met een vriendin. Jeroen was eerder al Tweede Kamerlid tussen 2014 en 2017. Voor hij in 2019 terugkeerde, werkte hij in het bedrijfsleven.

 

Jeroen, wat wil je bereiken op het gebied van justitie?

Ik vind dat het recht van de samenleving om beschermd te worden zwaarder weegt dan de belangen van criminelen. Veiligheid gaat voor privacy en resocialisatie. Daarom wil ik bijvoorbeeld ook dat de regel dat een misdadiger na twee derde van de straf vrijkomt zo snel mogelijk verdwijnt. Bovendien wil ik de mensen van het Openbaar Ministerie de bevoegdheden geven die ze nodig hebben om Nederland veilig te houden.

 

Wat zijn je goede en slechte eigenschappen?

Ik denk liever in oplossingen dan in problemen en ik kan relativeren. We doen hier soms erg druk over dingen die er buiten Den Haag gewoon niet toe doen. Er is meer onder de blauwe hemel dan het Binnenhof! Ik kan wel ongeduldig zijn en moet nog hard werken aan mijn pokerface.

 

Wat doe je om een goede volksvertegenwoordiger te zijn?

Dat verschilt per persoon en per portefeuille. Voor Justitie & Veiligheid is het belangrijk om je zowel politiek als juridisch te willen verdiepen en op alle onderwerpen experts om je heen te hebben. Ik vind het leuk om politieke kansen te zoeken die helpen om Nederland veiliger te maken. Ook vind ik het bij mijn taak als volksvertegenwoordiger horen om de oplossingen van de VVD helder in de media te presenteren. Niet papegaaien of klagen aan de zijlijn, maar echt wat doen op basis van je eigen analyse.

 

Hoe ziet jouw vrije tijd eruit?

Gewoon met mijn zoontje naar de speeltuin of fietsen in het Amsterdamse Bos. Verder hou ik van zwemmen, fitnessen en hardlopen. Ook vind ik het fijn om een weekend weg te gaan. Even een andere horizon zien is gezond.

Bekijk meer