profile-avatar

Rudmer Heerema.

Tweede Kamerlid
VWS Sportbeleid; OCW Primair onderwijs, Voortgezet onderwijs, Speciaal en beleid passend onderwijs, Lerarenregister, Lerarenbeleid en arbeidsvoorwaarden onderwijspersoneel, Archiefbeleid, Inspectie van het Onderwijs

Rudmer Heerema werd in 1978 geboren in Groningen, maar hij woont al vrijwel zijn hele leven in Alkmaar. Hij is getrouwd en heeft een dochter. Voor hij in 2013 Tweede Kamerlid werd, was Rudmer directeur van het door hemzelf opgerichte Expertisecentrum Onderwijs en Topsport, dat jonge topsporters ondersteunde bij het combineren van topsport en studie.

 

Rudmer, wat wil je bereiken op het gebied van sport?

Het worden voor de sport ontzettend belangrijke jaren, want we gaan voor het eerst een sportakkoord afsluiten. Daarmee gaan we zowel de breedtesport als de topsport op allerlei vlakken sterker maken. Ik wil op Erica Terpstraiaanse wijze onze sporters ondersteunen en aanmoedigen. Wie bezig is met politiek en sport, moet eigenlijk automatisch aan de VVD denken. Ik hoop het gezicht van de sport in de Tweede Kamer te zijn.

 

Wat kan er beter in het onderwijs?

Ik wil ervoor zorgen dat onze juffen en meester niet onnodig veel administratie moeten doen. Dat verhoogt hun werkdruk en maakt het vak van leraar minder leuk. Dat heb je gekozen omdat je met kinderen wilt werken, niet om urenlang verslagen te schrijven. Kortom, terug naar de kern: gewoon goed lesgeven. Ik blijf me natuurlijk ook keihard inzetten om op alle basisscholen vakleerkrachten voor gymles te krijgen. Het is ongelooflijk belangrijk dat onze kinderen goed leren bewegen en met elkaar leren omgaan.

 

Wat zijn je goede en slechte eigenschappen?

Ik ben loyaal en eerlijk, ik werk hard en ik zit barstensvol energie. Maar ik ben ook ongelooflijk ongeduldig en ik zie dingen te vaak zwart-wit.

 

Wat maakt jou een goede volksvertegenwoordiger?

Als volksvertegenwoordiger ga ik het liefst het Tweede Kamergebouw uit en het werkveld in. In mijn vorige periode bleek dat er geen Kamerlid zo vaak op werkbezoek ging als ik. Elk weekend zit ik als woordvoerder sport op de tribune bij sportwedstrijden. Ik spreek de stagiairs, de trainers, de begeleiders, de bestuurders en de sporters zelf. Ook in het onderwijs ga ik zo veel mogelijk op werkbezoek. Daarnaast zet ik in de Tweede Kamer mijn eigen ervaring in: ik ben eerstegraads docent en heb 7 jaar voor de klas gestaan.

 

Hoe ziet jouw vrije tijd eruit?

Ik ga veel naar sportwedstrijden om Nederlandse helden aan te moedigen. Daarnaast sport ik zelf ook graag, het liefst hardlopen en fitness. Ik heb ook een grote liefde voor de bioscoop. In Alkmaar hebben we de beste nieuwbouwbioscoop ter wereld. Ik probeer alle films die ook maar een beetje leuk lijken te zien. Als ik op vakantie ga, kom ik altijd bij mijn favoriete bestemming Australiƫ uit. Daar ben ik nu al een keer of tien geweest.

Volg Rudmer

Bekijk meer

Heb je een vraag? App ons!