profile-avatar
Zohair el Yassini
Tweede Kamerlid
Arbeidsmarktdiscriminatie, MBO, Maatschappelijke diensttijd, Groen onderwijs

Zohair el Yassini werd in 1979 geboren in Utrecht, waar hij nog steeds woont. Hij groeide op in de wijk Overvecht en woont nu in Terwijde. Zohair is getrouwd en heeft een kinderwens. Voor hij in 2017 Tweede Kamerlid werd, werkte hij in loondienst en later als zzp’er in het bedrijfsleven.

Zohair, waarom is het mbo zo belangrijk?

Omdat we doeners nodig hebben in Nederland! Het is heel mooi dat dingen worden uitgevonden, maar vervolgens hebben we mensen nodig die het bouwen, onderhouden en het repareren als het kapot is. Mbo’ers vormen het grootste deel van Nederland en met hen hebben we goud in handen. Zij verdienen meer waardering. Ik wil dat iedereen ziet hoeveel kansen het mbo biedt.

Zijn er in Nederland gelijke kansen voor iedereen?

Discriminatie op de arbeidsmarkt komt helaas nog steeds voor en dat is fout. En als het gebeurt, moet het worden aangepakt. Het is namelijk verboden. Zelf ben ik als zoon van een Marokkaanse immigrant opgegroeid in een achterstandswijk. Ook ik ben gediscrimineerd. Maar voor elke persoon die mij discrimineerde, waren er tien die mij juist hielpen. Ik heb me ingevochten en leef nu mijn ‘Dutch Dream’. Nederland biedt heel veel kansen. Die kansen moet je grijpen. Je maakt namelijk zélf de keuzes in je eigen leven.

Wat zijn je goede en slechte eigenschappen?

Ik heb het temperament van mijn ouders geërfd. Daardoor ben ik bevlogen. Het nadeel daarvan is dat ik soms ongeduldig word en te snel ergens in wil duiken. Ik ben daarom altijd op zoek naar balans.

Waarom ben jij een goede volksvertegenwoordiger?

Mij is altijd geleerd dat ik één mond heb en twee oren, en dat ik die naar verhouding moet gebruiken. Als ik in gesprek ga met mensen, luister ik daarom graag naar wat ze bezighoudt en waar ze zich zorgen over maken. Ik wil die stemmen laten horen in de Tweede Kamer en voor hun belangen opkomen. Dat zal ik altijd met passie en een beetje ongeduld doen.

Wat doe je graag in je vrije tijd?

Ik houd van lezen en lekker eten. Het is mijn bedoeling om Kendo (Japans schermen) weer op te pakken. In het verleden speelde ik ook American football, maar ik vind het risico op blessures nu te groot. Ik volg de Amerikaanse NFL wel en kijk elk jaar naar de Superbowl.

Volg Zohair
Wat zou jij Zohair willen vragen?
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
In gesprek met onze Kamerleden? Kom langs in de Tweede Kamer.
meld je aan
Heb je een vraag? App ons!